Blogginlägg

30 november 2012

2012-11-30 15:14

Idag har jag och Tyra övat ringträning själva och även kommandon med klicker på avstånd. Det är ju lite svårt att öva ringträning på en gräsmatta full med snö som Tyra vanligtvis brukar leka på. Hennes andra inoff utställning är imorgon och det var egentligen tänkt att vi skulle ha haft en ringträning tillsammans med andra hundar i tisdags men då regnade det. Vi har varit flitiga med att öva "stå" varje dag nu i över en vecka och det börjar sitta. Så det känns väldigt skönt. Hon har förstått hur bakdelen ska vara vilket gör det lättare för mig att parera framdelen. Vi kommer ju att vara i ett ridhus, vilket är första gången för Tyra. Så vi får se hur det går. Tyra gillar hästar även om de är stora och läskiga. Men förhoppningsvis kommer hon inte ha nosen i backen hela tiden. Jag hoppas att hon tycker att jag är intressantare och att leverpastejen är tillräckligt god.

16039_10151161571767157_1442427939_n


27 november 2012

2012-11-27 14:35

Tyra har blivit superduktig på att lyda ett kommando på avstånd. Jag har testat detta både inne och ute. Jag använder klicker efter varje genomfört kommando och på de som är lite svårare/nyare som t.ex. "tassen" & "ligg" får hon även en godis. Jag har provat olika metoder för att se vilka som passar Tyra bäst. Vi människor är ju rätt bra på att tro att vi är lätta att förstå och läsa av. Men för en hund är det inte alltid så lätt att förstå. Så för att underlätta både för Tyra och oss så provar vi oss fram. Flatten är ju känd för att hålla på intensivt i kortare stunder och det får man tänka på. Det märks rätt fort på Tyra om/när man har hållt på för länge. Jag brukar oftas avsluta ett "träningspass" med antingen lek och/eller ett uppsök eller spår.

Tyra börjar bli riktigt duktig på att spåra nu. Det är så roligt att se henne. Och snabb är hon också, så det gäller att man springer efter för att hinna med.

I helgen är det dags för hennes andra utställning som också är en inoff. Den här gången är det 3 flattar anmälda, men det framgår inte om det är vuxna eller valpar. Men jag känner mig inte speciellt nervös den här gången. Vi har varit flitiga och övat "stå" varje dag nu. Oftast vid minst 2 träningspass. Leverpastej är den självklara favoriten som belöning.

205550_10151157537722157_1753708599_n


22 november 2012

2012-11-22 14:24

Imorse gick jag och Tyra en längre promenad eftersom hon skulle vara ensam ett bra tag. Vi lämnade henne med ett märgben fyllt med leverpastej och en dentastix.

När jag kom hem blev hon jätteglad att se mig. Hon hade ätit upp allt och ingenting var förstört, så det känns bra. Vi tog en promenad och sen gick vi hem. Hemma övade vi på "stå" med klicker och korv som belöning. Hon är superduktig med det nu! Så det kommer vi öva på varje dag fram till utställningen nu. Sen körde vi lite apportering med dummyn inne för att se om det blev lättare i och med mindre distraktioner. Avlämningen är fortfarande inte bra, men hon kommer tillbaka och lägger sig med dummyn och vill mystugga på den. Då tar jag den och ber henne att sätta sig. Det är inga problem.

Efter den övningen körde vi lite "sitt" och "ligg" med klicker och frolic. Det sitter till 99% nu. Jag provade även med att be henne stanna, sätta upp en stopphand, gå iväg några steg och därifrån säga "ligg". Det klarade hon av utan problem! Känns hur bra som helst, hon var fullt fokuserad vilket är fördelen när man tränar inne. Så den typen kommer jag prova fler gånger.

IMG_20121122_142135


21 november 2012

2012-11-21 18:34

I lördags åkte jag och Tyra iväg till Örebro för att gå på kalas hos mina småsystrar och deras mamma. Det var väldigt mycket folk och två andra hundar där, Rosie (chihuahua) och Tindra (Shih Tzu, Bichon Frisé & Lhasa Apso). Rosie är inte jätteglad i Tyra, hon tycker nog att hon är för stor och busig. Det gick bättre med Tindra. Tyra kämpade flera gånger på att få igång Rosie, de har lekt en gång i somras när Tyra var mycket mindre. Hon kanske kommer ihåg det. Tyra lyckades smälla 4 ballonger och tyckte bara att det var roligt. Så det känns tryggt.

Idag har vi övat lite "sitt" och "ligg" med klicker och även kastat lite frisbee. Nu på kvällen gick vi en lite längre promenad där jag sa "höger" varje gång vi skulle göra en högersväng. Jag tror att hon har börjat förstå vad höger betyder. Efter promenaden gick vi till baksidan av huset. Jag satte henne på "sitt kvar" sen gick jag och la ut korvbitar på stenar, ett bord, i en rabatt, under en stensugga och på ett rör. Sen gick jag tillbaka till henne och gav henne kommandot "sök". Hon hittade nästan alla på egen hand. Men hon är väldigt bra på att vara öppen och lyssna när man ropar på henne för att hon vet att vi hjälper till.

Nästa lördag är det dags för hennes andra utställning. Jag tänker nog börja med att öva "stå" med klicker från och med imorgon. För nu känns det som att hon har förstått att ett klick är en slags belöning.

621270_10151145583487157_1550881813_o


16 november 2012

2012-11-16 19:19

Idag gick jag och Tyra först till den andra skogsdungen där vi övade lite apportering med hennes dummy. Det börjar gå mycket bättre med det. Tror att det har hjälp med all frisbee lek. Hon sitter kvar medan jag lägger ut dummyn, sen kommer jag tillbaka och ställer mig på hennes högra sida, sen ger hon mig ögonkontakt, då säger jag "ut" och visar med hela armen rakt fram. Sen springer hon och letar efter den och jag hejjar på henne när hon har hittat den och att hon då ska komma tillbaka till mig med den. Just nu är hon så pass duktig att hon kommer och ställer sig framför mig och lämnar av den. Jag säger att hon ska sätta sig så att hon kopplar ihop att hon ska sätta sig och sen lämna av den när jag säger "tack". Det är ju meningen att hon ska komma in och sätta sig på min vänstra sida med dummyn i munnen. Men vi kommer dit sen. Det är ingen stress. Hon är superduktig och det märks att hon tycker att det är roligt.

Efter den här övningen gick vi till fotbollsmattan och kastade lite frisbee och övade på "sitt", "ligg" och sen fick hon söka ett kort tuggben som jag hade kastat ut på gräsmattan. Den hittade hon snabbt och tuggade i sig.

Senare på eftermiddagen åkte vi ner på stan för att handla presenter till mina småsystrar. Hon var jätteduktig. Vi passade på att öva "sitt" och "ligg" med klicker och godis, det var inga problem alls. Vid vissa tillfällen satte hon sig ner själv och då gav jag henne en godis som belöning för att jag tycker att det är bra att hon självmant sätter sig när man står på stan och väntar. Bra passivitetsträning!

407658_10151143694292157_221374262_n


15 november 2012

2012-11-15 18:57

Idag var Tyra ute med min sambo och de kastade frisbee på fotbollsmattan och övade "sitt" och "ligg" med klickern. Det märks att vi båda har övat på "ligg" mycket nu. Hon har haft problem med att lägga sig om man själv inte tydligt visar att hon ska ner på golvet genom att antingen sätta sig på huk eller att hålla en knuten hand med godis nära foten samtidigt som man står upp. Hon kan nu lägga sig när man säger "ligg" och står upp utan att visa att ligg är närmare golvet än sitt. Nästa steg är att få henne att lägga sig där hon befinner sig. Drömmen är ju också att hon ska kunna sätta sig upp från ligg. Men det kommer det med.

Efter att de hade tränat sökte hon upp ett korvspår som jag hade dragit. Det var rätt slingrigt och ett tag kom hon in på ett gammalt korvspår. Men hon hittade självklart korven till slut. Det syns så tydligt på henne när hon tappar spåret för då lyfter hon upp huvudet och ser lite förvirrad ut och sen vänder hon tvärt och nosen är nere i backen igen.

På kvällen åkte vi till hundgården på Önsta Gryta där hon lekte med Jackie & Karma.

IMAG4862


14 november 2012

2012-11-14 21:59

Idag hade min sambo dragit ett slingrigt korvspår i skogsdungen som Tyra klarade galant. Efter det var färdigt gick vi till fotbollsmattan och kastade lite frisbee. Hon har verkligen blivit duktig på att fånga den medan den rullar. Sen hoppar hon lyckligt tillbaka med den till oss.

På kvällen var min sambos systerdotter, Nike, hemma hos oss en stund. Vi gick ut på en promenad med Tyra och kastade även lite frisbee. Nike sa till Tyra att sätta sig så att hon kunde ta frisbeen och kasta igen. Det är så underbart att se samspelet mellan dem. Tyra är inte alls van vid barn. Sen kunde Nike gå med Tyra i koppel utan problem.

Tyra är anmäld till den inofficiella utställningen i Strängnäs den 1 december. Vi hoppas på att det kommer några fler flattar den här gången. På hennes första utställning för några veckor sen var hon den ända flatten.

Jag och Tyra övade lite "sitt" och "ligg" med klickern nu på kvällen. Det går bra, men jag vill att hon ska lära sig att man kan sätta sig efter att man har lagt sig ner. Den biten är svår.

IMAG4853


13 november 2012

2012-11-13 15:48

Imorse drog jag ett korvspår i en skogsdunge innan jag cyklade iväg till skolan. Det var meningen att min sambo skulle ta ut Tyra för att söka upp det lite senare. Så ingen av de hade sett spåret. Jag satte upp ett snöre där spåret började och även där det slutade. Vi ringde varandra innan de skulle börja, så han visste på ett ungefär hur spåret gick. Fick sedan höra att korven var borta i slutet av spåret. Det hade varit dagisbarn där medan de sökte, så Tyra blev lite distraherad. Men hon lyckades iallafall spåra de till målet, men ingen korv där som belöning.

När jag kom hem gick vi till fotbollsmattan. Där kastade vi frisbee, övade "sitt" och "ligg" med klicker och godis och sen la jag ut lite godisar på en bit av mattan som hon fick spåra upp.

IMAG4819_BURST008_COVER


12 november 2012

2012-11-12 14:37

Idag när jag kom hem från skolan hade Tyra tuggat sönder innehållet i kudden som ligger i hennes säng. Det låg över hela hallgolvet. Vi gick ut på en snabb rastning så att hon kunde lugna ner sig. Efter att jag hade ätit gick vi till hundgården. På vägen hittade hon är lång kvist som hon ville bära med. Snabb var hon också. I hagen lekte hon med tre andra hundar. Jag hade med hennes ryggsäck där vi har både leksaker, dummy och vatten. När det var lite färre hundar i hagen tog jag fram frisbeen som är hennes nuvarande favorit. Eftersom det är lerigt i hagen är det lite svårt att få upp frisbeen när den har landat. Men Tyra kämpade tappert tills hon fick upp den och kunde lämna den till mig igen. Nu ligger hon under min stol och sover.

IMAG4795


11 november 2012

2012-11-11 19:01

Idag åkte vi till en hundgård på Önsta Gryta där Karma och Jackie väntade på att Tyra skulle komma och busa. Det är lite ojämn terräng där med träd, buskar, stenar och en liten bäck. De hade jätteroligt som de brukar och hoppade både i och över bäcken.

Jag och Tyra har även övat lite "sitt" och "ligg" med klicker och det sitter som det ska. Så vi kan nog rätt snart gå över på nästa steg på "ligg".

Jag preparerade en tom bulgurförpackning med korvbitar som hon fick söka upp. Den blir hon även tvungen att bita sönder för att få ut bitarna. Hon kämpade väl med att få ut dem då det är en rätt smal kartong.

680443_10151137324642157_129006360_o


10 november 2012

2012-11-10 22:16

Idag åkte vi ut till min sambos föräldrar som bor ute på landet. Där kan Tyra springa lös och det märks hur mycket hon älskar att vara där. Hon och jag kastade boll och frisbee på en åker. Övade samtidigt på att kossor inte är farliga eftersom de har sin hage precis vid åkern. Hon hade inte riktigt tid att vara rädd för dem eftersom det är så roligt att springa och hämta frisbeen. Vi övade även lite "sitt" med klickern. Nu har vi gått över till "ligg" och gör det från steg 1 då jag håller en godis i handen och för den ner mot golvet/marken. När hon lägger sig ned klickar jag och sen får hon godisen. Det går jättebra som vanligt.

Eftersom vi var på landet är det okej att inte plocka upp efter henne om hon bajsar på en åker eller så. Men såklart så sätter hon sig på en gräsmatta. Eftersom det inte fanns någon soptunna nära till hands så fick vi låta påsen stå kvar tills vi skulle gå förbi en soptunna. När vi sedan går och jag är påväg att plocka upp påsen så tar Tyra den i sin mun och går med den nästan ända fram till soptunnan. Det är lite kul eftersom det inte är något vi har tränat henne att göra!

135255_10151136173112157_1128466315_o


9 november 2012

2012-11-09 17:57

Idag tog vi ryggsäcken och gick iväg till fotbollsmattan. Där började vi med att kasta frisbee. Tyra börjar bli riktigt bra på att få upp den från marken. Hon försöker ta den innan den landat vid de gånger den rullar innan den stannar. Det märks att hon tycker att det är roligt. Efter det så övade vi lite sitt med klicker och sen ville jag testa om hon kunde sätta sig på fläcken där hon stod utan att komma till mig och sätta sig. Och till min stora förvåning så satte hon sig! Så klickern har börjat ge resultat. Vi hade bara övat lite på detta igår inne och idag inne. Tidigare gånger vi har övat sitt med klickern så har det varit att hon ska sätta sig på min vänstra sida. Efter att hon satt sig på fläcken så kastade jag ut en kort dentaltuggpinne som hon skulle få spåra upp sen. Den hade ju studsat på ett ställe, så det var där hon började att leta. Tillslut hittade hon den.

Vi hade verkligen roligt tillsammans med både lek och träning idag.

IMG_20121109_150327


8 november 2012

2012-11-08 21:12

Imorse fick Tyra spåra en korv. Den här gången blev det i en av skogsdungarna. Korven låg på sittdelen av ett bord som står på övningsmattan. Det gick supersnabbt som vanligt. Men hon var inte beredd på att korven skulle ligga så högt upp, den brukar ju alltid ligga på marken annars.

När hon var klar med korven så kastade vi lite boll och övade på bollavlämning. Det börjar gå väldigt bra. Vi övade även lite sitta med klicker, vilket också gick jättebra.

Senare på kvällen åkte vi iväg till hundgården. Det var flera hundar i gården när vi kom och Tyra blev lite skällig. Så vi gick ett varv runt gården innan vi gick in. Det är ett väldigt bra sätt att vrida ner förväntningarna. Vi sätter alltid ner henne utanför grinden sen öppnar vi dörren, väntar på ögonkontakt och säger antingen varsågod eller hopp och lek. Hon slarvar inte med det längre som hon gjorde i början. Hon har kanske märkt att hon får komma in snabbare om hon väntar på sin signal.

Hon lekte jättemycket där inne, mest med en Huskey hane på 4.5 månader.

IMAG4630


7 november 2012

2012-11-07 15:02

Idag gick jag och Tyra till hundgården. När vi kom dit var det två andra hundar där varav en som också heter Tyra, men det är den liten chihuahua. Tyra lekte lite med dem men sen började jag kasta frisbee och Tyra kämpade med att försöka få upp den från den mjuka och leriga marken, det var lite svårt så jag fick hjälpa henne. Sen bytte vi och kastade boll istället. Jag håller på att lära henne att släppa bollen när man säger "tack", så hon får en liten frolicbit så fort jag har fått bollen. Det går superbra med den metoden. Efter det så tränade vi lite "sitt" med klicker och det gick varje gång. Hon var verkligen i ett training mode så det var bara att köra på. De har även satt upp plogpinnar som man kan gå slalom imellan så det testade vi, det gick jättebra det med. Hon skulle nog gilla att testa på agility en dag. Efter slalompinnarna så satte jag henne och gick i väg och la ut några frolicbitar runt om i hagen som hon sen fick söka upp. Det är första gången vi har gjort sök i hagen. Det gick också jättebra. Nu är vi hemma och hon vilar i sin bädd.

IMG_20121107_140537


6 november 2012

2012-11-06 16:05

Jag och Tyra kom precis in. Vi var ute på en kort cykeltur. Hon börjar bli riktigt bra på att springa bredvid cykeln. Än så länge kör vi på cykelvägar hon är van vid. Vi cyklade förbi två hundar idag som skällde på oss. Men jag hade med korv som belöning och lyckades avleda uppmärksamheten. Ska ta och köpa en Springer (el liknande) snart. Skulle helst vilja köpa Dogmans cykelfäste, men den verkar vara slut på många håll.

Vi fortsätter klickerträna "sitt" inne och det går strålande. Men när vi vill ha ett sitt ute är det mycket svårare av någon anledning. Så jag fortsätter på samma steg ett tag till.

255439_10151094483352157_555475652_n


5 november 2012

2012-11-05 20:34

Imorse tog vi med Tyra till hundgården. Där var det två andra hundar. Hon försökte leka med dem, men den ena skällde konstant. Den var inte van att vara i hundgården sa ägaren. Vi övade lite på att få henne att hoppa upp på däcken, det var lite svårt idag tydligen. Men hon försökte iallafall.

Sen köpte vi Bucadog (tandkräm) till Tyra, den gillar hon så det är ju bra. Vi har även "spontanövat" sitt med klicker. Det fungerar alltid när man gör det inne nu, så det är skönt. Hon vet även att hon ska sätta sig på vår vänstra sida. Det är ju bra att börja med det om man vill tävla lydnad eller apportering längre fram.

Hon var väldigt bångstyrig idag och vi funderar på om det snart är dags för hennes första löp.

178407_10151129026467157_2118868326_o


4 november 2012

2012-11-04 15:05

Idag blev det en lång promenad med korven. Vi gick från en skogsdunge till en annan. Sen lämnade jag kvar korven där. Gick hem och hämtade både Tyra & C-J. Tyra hade tydligen stått och gnällt och varit allmänt uppstressad medans jag var ute. Hon visste ju vad som skulle hända. Så bara för det gick vi ut på framsidan och C-J och Tyra övade lite sitt med klicker. Det gick ganska bra. Men det är så mycket svårare när man är ute. Speciellt om det kommer förbi hundkompisar som man "måste" hälsa på.

Efter klickerövningarna gick vi runt till baksidan. Det verkade som att hon hade glömt att det var spår på gång. Sen satte vi henne och bad henne börja söka. I början gick det bra, men sen när spåret ledde ut på övningsmattan blev det svårare. Det stod nämligen en hund där. Vi tror att Tyra var rädd att den skulle ta hennes spår. Men efter att hon hade släppt fokus på hunden var det svårt att få upp spåret igen. Hon snurrade runt på mattan och försökte hitta spåret igen. Tillslut hjälpte C-J henne genom att gå tillbaka där han visste att det var. Då gick det snabbt! Sen var det över en cykelväg, där blev det lite svårt igen. Det är rätt många hundar som går där också. Jag hade med flit dragit korvspåret så långt ifrån gångvägen jag kunde. Det gick bra för henne att fortsätta då. Sen svängde hon tvärt av till vänster och in i nästa skogsdunge. Men hon tog av till höger för tidigt och det blev en heldel förvirring. Även för mig som hade dragit korven, då jag har fruktansvärt dåligt lokalsinne. Men vi gick några meter i skogsdungen och sen så kände jag igen mig och då fick Tyra upp spåret igen. Det gick väldigt snabbt att hitta korven då tillslut!

Efter det här gick vi ut på en intill liggande fotbollsplan. Där är det ett träd med ett rep som Tyra stod och kampade med ett tag. Perfekt att få ut det sista! Sen gick vi hemåt och nu har hon sovit en stund. Hon blev väldigt trött efter allt detta. Men kul var det, både för henne och för oss!521728_10151127500377157_1284614742_n


3 november 2012

2012-11-03 16:35

Imorse tog jag med en korv ut på promenad i ett snöre. Nej, men jag drog det en bra bit mot marken i skogsdungen bakom vårat hus. Sen gick jag hem och hämtade Tyra. Hon visste mycket väl vad som väntade. Men jag tänkte börja med klickerträningen så fick hon spåra som belöning. Så vi gick till vad vi kallar för övningsmattan och körde lite dra godis över huvudet - (Tyra sätter sig) - klick! - Sitt! - godis. Det gick bra. Men hon ville ju så gärna börja spåra upp korven. När vi hade övat klart gick vi till början av korvspåret. Jag satte henne ner på min vänstra sida, tog av kopplet, fick ögonkontakt och sa då sök. Så var hon igång. Det blev ett par gånger som hon tappade spåret, då vände hon sig om och kollade på mig. Då pekade jag med hela armen var spåret fortsatte och hon hittade snabbt spåret igen.

Senare gick vi till hundgården där hon busade med sin "fostermamma" Alma. De busade rätt hårt med en heldel uppfostran i leken vilket Alma är väldigt duktig med.

Alma & Tyra.


2 november 2012

2012-11-02 19:55 | 0 kommentarer

Idag har jag och Tyra tränat lite olika saker. På morgonpromenaden övade vi att sitta med klicker. Vi har precis börjar klicka in Tyra och det kommer nog gå superbra. Vi övade lite med att kasta en leksak som hon ska hämta på kommando. Jag satte henne på "sitt kvar", kastade iväg knutleksaken väntade på ögonkontakt, sen fick hon springa och hämta den. Det var riktigt roligt. Vid ett tillfälle hittade hon den inte, så då pekade jag vart den låg. Då gick det snabbt!