Blogginlägg

29 maj 2013

2013-05-29 21:47 | 1 kommentarer

Nu börjar jag känna mig riktigt taggad att vara med och tävla i UKL på Flatmästerskapet i augusti! Tyras syster Jaga kommer att vara med och det känns som att hon och Tyra ligger på liknande nivå i träningen just nu. Ska nog anmäla Tyra. Även fast det inte går helt 100 så kommer vi ju att lära oss supermycket!

Just nu övar vi väldigt mycket på stanna-signalen och det går hur fint som helst! Video

Sen håller vi även på med linjetag, dirigering och jaktfot. Vi behöver få henne att tycka att dummiesarna är superroliga. Just nu är de ganska roliga. Men vi har en idé på hur vi ska få henne att hämta upp dem snabbare och komma in snabbare med dem.

Igår var vi och badade med 6 andra hundkompisar!

253321_10151493712052157_1509765970_n


25 maj 2013

2013-05-25 22:38 | 0 kommentarer

De senaste dagarna har Tyra övat på många olika moment, under korta stunder. Det som vi övar mest på just nu är jaktfot, klossen, dirigering, stänga dörrar, trycka på knappar och inkallning. Allt går väldigt bra och vi tar varje moment väldigt sakta framåt. Klossen har hon förstått helt. Så nu kan hon till och med flytta sig något steg i sidled.

Hon och jag övade dirigering och jaktfot i torsdags kolla gärna vår video!

Idag läste jag hur man på ett bra sätt börjar öva in stopp-signal med visselpipa. Vi har övat en annan variant tidigare som inte passade oss nå bra. Så vi tar den första övningen ur Apportering till vardag och fest istället. Kommer lägga upp förklaring och video sen när vi har börjat med det.

936916_10151486470957157_187680868_n


22 maj 2013

2013-05-22 22:00 | 0 kommentarer

Idag har Tyra fått tänkt mycket. Vi började med en långpromenad ner till tågstationen då jag har börjat jobba extra som ledsagare. Jag ville se hur en kollega gjorde innan jag själv skulle utföra mitt första ledsagaruppdrag som var på kvällen. Det var första gången som Tyra var på en tågstation så det var många bra anledningar för oss båda att gå ner dit tillsammans. För Tyra var tågstationen inget konstigt alls. Vi bor nära järnvägen så tåg är hon van vid. Sen var det inte så mycket folk just den tiden vi var där heller. Så hon tyckte väl att det var som att gå på stan.

Jag pratade med min kollega när hon var klar med sin ledsagning och lät inte Tyra hälsa på henne när vi pratade. Jag jobbade på hennes och min lilla "bubbla" vi har. Hon ska bara sitta/ligga lungt vid min sida när jag står/sitter och pratar med människor. Så ger jag henne små godisbitar med jämna mellanrum. Ibland för att hon ger mig ögonkontakt och ibland bara för att hon är lugn och avslappnad. Det gick superbra!

Det hon har övat på idag är att stänga dörrar, tända lampor, hämta saker, dirigering, linjetag, inkallning med visselpipa och fotgående.

Stänga dörrar kan hon nu, utan problem. Jag kan sätta henne, sätta mig på en stol och sedan säga "dörren" så stänger hon den dörren/köksluckan jag pekar på. Video. Tända och släcka lampan börjar hon bli riktigt bra på. Jag har precis börjat lägga till kommandot "knappen". Vid dörrstängningar så ska hon använda nosen, vilket hon gör. Vid knappenkommandot får hon välja tass eller nos. Tanken är att hon ska kunna tycka på hissknappar eller dörröppnarknappar och de kan vara i olika höjd och olika svåra att trycka på. 

På kommandot "hämta" så ska hon hämta något som uppenbarligen inte ska ligga där det ligger. Som om man tex har slängt nycklar på golvet och själv sitter på en stol en bit ifrån eller om man har tappat sin sko när man står ute då man har skakat ur grus och inte når den själv osv kan jag be Tyra hämta saken åt mig på just kommandot "hämta". Jag står/sitter med båda händerna öppna och med godis i den ena. Jag förväntar mig att hon levererar saken i min öppna hand som inte har godis och det händer ibland att hon släpper den några centimeter ifrån mig på marken/golvet. Då stänger jag min hand som jag har godis i och väntar på att få saken levererad i min hand. När hon då levererar fint så öppnar jag godishanden igen. Detta är även ett sätt att få in bra avlämningar vid apportering. Video.

Dirigeringen börjar sitta riktigt fint. Jag kan ha föremålet/godisen på ett avstånd av ca 20 meter bredvid henne och att jag själv backar 20 meter ifrån henne och dirigera utan problem.

Vi körde några linjetag i vår skogsdunge på en stig som lutar lite uppåt. Första gången tog hon den och släppte den sedan innan hon var framme vid mig och hittade något annat som var intressantare. Då vände jag mig om och gick bort från henne. Efter ca 30 meter kom hon springandes bakom mig. Jag trodde att hon skulle komma själv, men duktiga tjejen hade dummiesen med sig i munnen. Andra gången klarade hon klockrent! Men det vi behöver göra är att peppa henne mer när hon är på väg in. Jag blåser inkallningssignalen så fort hon har greppat dummyn. Tror jag ska ta ut visselpipan ur munnen och hejja på henne istället för att stå tyst och vänta.

Idag kände jag att jag kan upp till 90% lita på att hon kommer vid inkallning med visselpipa då hon strövar runt fritt. Men om hon hittar något som är för intressant, tex om någon slängt något ätbar, så drar jag ner siffran till 20%. Men det går framåt!

På kvällen provade jag en ny övning, från boken Apportering till vardag och fest, för fotgående. Tyra har en förmåga att gå lite för långt bakom vid fotgående. Hon börjar fint bredvid och sackar av och blir lite osäker på vad som förväntas av henne. Så jag testade den här övningen man ser på bilden. Den var klockren för henne! Nu kommer hon fram bättre och tycker att det är riktigt kul!

jaktfot


21 maj 2013

2013-05-21 13:15 | 0 kommentarer

Idag läste jag lite mer i boken Apportering till vardag och fest. Tanken var att jag skulle läsa om stoppsignal men fastnade istället på jaktfot. Läste hela kapitlet och kände att det kan vara bra att börja där. Vi har börjat lite smått med fotgående men fastnar i vissa delar. Så då är det bra att få nya lätta övningar att lägga till. Där en av övningarna var klossen. Jag har sett flera videos med hundar som använder sig av klossen och även pratat med personer med olika raser och olika tankar kring varför de använder sig av klossen. Alla har samma svar egentligen, att hunden ska förstå att den har en bakdel. Från början när jag såg videos med klossen förstod jag inte riktigt vad det kunde ge mig och Tyra. Men efter att jag har läst i boken vad det ger till jaktfoten så var jag intresserad att börja på en gång. Så det var bara att hämta ner pallen från vinden, som jag tidigare har haft till mina katter när de använde Litter Kvitter. Sen behövde vi nytt gott godis. Så det blev en snabb sväng till ÖoB också.

477865_10151480457092157_1444646805_o

Jag riggade upp kameran i köket, ställde upp pallen och lät Tyra komma in och testa! Här ser ni hur det gick: video


20 maj 2013

2013-05-21 00:09 | 0 kommentarer

Idag kände jag att det var dags att klippa bort en del av pälsen på Tyras öron. Jag har bara en vanlig hundsax och ingen urtunningssax, men det gick bra ändå.

941159_10151478646857157_2080180822_n

Senare på eftermiddagen tog vi en sväng på stan. Tyra drack lite ur fontänerna som finns. För det var väldigt varmt.

På kvällspromenaden övade jag och Tyra lite fotgående. Hon var inte fullt fokuserad. Så då bytte vi till lite dirigering med godis vilket gick mycket bättre. Mellan dessa övningar var Tyra ute på en gräsmatta, och där var en hare. Hon tittade på den en bra stund och i vanliga fall brukar hon inte bry sig så mycket om dem mer än att stirra. Men den här haren blev lite osäker och skuttade iväg. Tyra sprang efter. De sprang bakom en kulle. Jag ropade på henne och hon kom snabbt tillbaka till mig. Jag rörde mig inte ur fläcken. För jag vet att hon ALLTID kommer till mig så fort jag ropar på henne när hon har börjat jaga en hare. Känns väldigt bra att hon lyssnar och tycker att jag är roligare än en hare. Hon fick självklart en godis när hon kom in till mig och mycket beröm!

På kvällen övade på hennes senaste servicehundsuppgift, att stänga dörrar/köksluckor.

Kort video


19 maj 2013

2013-05-19 16:42 | 0 kommentarer

Igår läste jag lite om dirigeringsövningar i boken Apportering till vardags och fest. Tyckte övningarna verkade superbra och lätta för Tyra att förstå. Så vi tog med oss en skål och hemmabakade levergodisar (som vi fått av Bennys matte). Jag satt henne mittemot mig, gick ut från hennes vänstra sida och ställde ner skålen och la i en godisbit. Sen ställde jag mig mittemot henne och väntade på kontakt. När hon kollade på mig tog jag ut min högra arm och sa varsågod. Då gick hon framåt några steg. Eftersom hon hade sett att jag tappade en liten bit godis när jag skulle dela den första biten, så trodde hon att det var den hon skulle hämta. Då backade jag ett steg och ställde skålen två meter framför henne och gjorde ett linjetag utav det istället. Då gick hon snabbt fram till skålen och tuggade glatt i sig biten. Sen gjorde jag om proceduren med att ha den på hennes vänstra sida (min höger) och dirigerade henne två gånger med kommandot varsågod. Sen bytte jag till kommandot höger. Hon gick lika snabbt på det. Efter det provade jag att flytta skålen längre och längre bort från henne och bytte även till hennes höger (min vänster) och det fungerade lika bra.

Provade även att ha en kampleksak istället för skålen och även det fungerade felfritt. Det är ju meningen att det ska ligga dummies åt de hållen jag dirigerar henne och att hon ska komma snabbt in med dem till mig. Så jag kommer varva med olika saker: godis, leksak & dummy.

Det man ska tänka på är att man alltid ska säga sitt egna höger eller vänster. Den här typen av dirigering använder man då man skickar en hund för apportering. Man ska skicka ut hunden och kunna stanna den på en signal med visselpipan, då ska hunden stanna och vända sig och och kolla vart föraren pekar.

Jag vet att Tyra kommer att fatta detta väldigt snabbt. Så snart kommer jag även börja träna in stannasignalen som det även finns en bra övning för i boken. Taggad!!

964655_10151476453622157_1373814570_o


16 maj 2013

2013-05-16 17:58 | 0 kommentarer

Idag hade Tyra en riktig spökdag. Hon hade morrat lite i sängen när jag och min sambo fortfarande sov. Sen när vi gick ut i trapphuset för att gå på första morgonpromenaden sänkte Tyra sitt huvud och var beredd. När jag öppnade dörren ut så var hon väldigt vaksam, morrade och skällde några gånger. Det var som hon tyckte att hela världen var emot henne. Men jag låtsades om som ingenting och gick vidare. På framsidan stod en Posten-moped. De har hon tyckt varit läskiga för flera månader sen, men kommit över. Men nu var den jätteläskig igen. Så då gick jag fram och klappade på den och hon kom försiktigt fram och nosade på den. Men den var fortfarande läskig.

Även inne var det morrigt och endel skälligt. Frukosten ville hon inte heller ha. Hon la sig under köksbordet. Efter ett tag hällde jag i ett rått ägg i frukosten. Då gick den att äta, men inte allt.

Jag tyckte att vi skulle gå iväg till hundgården för att Tyra skulle få träffa sina vänner och se att världen faktiskt är som vanligt idag. Och när vi väl var utanför hundgården så blev hon som vanligt. Även när hon lekte med sina vänner var allt som vanligt.

Vi stannade en kortare stund eftersom det var så varmt och soligt. Vi åkte iväg och badade. Det var också helt vanligt. Vi tror att Tyra kommer att börja löpa vilken dag som helst nu!

976364_10151471479332157_1171398253_o


12 maj 2013

2013-05-12 21:18 | 0 kommentarer

Idag lekte Tyra med sina vänner i hundgården. Det var varmt så hundarna drack mycket vatten. Men det var mycket bus! Och några övningar också.

252537_10151463941552157_1756362430_n

Efter hundgården tog vi en paus hemma så att Tyra fick vila en stund. Sen åkte vi iväg till en badgrop och badade. Tyra börjar lära sig att man inte ska gå fram och hälsa på alla människor. Det är rätt skönt. Hon och jag övade även lite sök i ett litet skogsparti. Vi använde hennes baddummy. Hon var riktigt duktig och hade tydligen koll på både mig och den orangea dummyn inne i skogen. För båda gångerna var hon väldigt snabb på att hitta den.

970034_10151464291107157_528910751_n

På kvällen övade vi lite lydnad ute. Video


9 maj 2013

2013-05-09 21:39 | 0 kommentarer

Idag åkte vi och badade med det så kallade lunchgänget. Vi brukar nämligen gå till en hundrastgård runt lunchtid på vardagarna och det gänget hade bestämt sig för att åka till en badgrop idag. Det var jättemysigt och hundarna stortrivdes. Tyra var duktig och kom i stortsätt varje gång jag visslade in henne.

Var och vägde henne idag och hon väger fortfarande runt 33kg även nu när hon har blivit smalare. Så hon har nog fördelat om vikten till muskler istället.

Tyra lånade ut sin flytväst till lilla Benny (Sibirian Husky 4 månader). Det var första gången han badade och han gillade vattnet. Så vi alla blev förvånade. Eftersom Tyra älskar vatten så var det ett bra tillfälle att introducera Benny för vatten.

 

408432_10151458898617157_2136248739_n


7 maj 2013

2013-05-07 21:58 | 0 kommentarer

Idag var det sista tillfället på vardagslydnad 2. Tyra var ganska så ofokuserad och flåsig så vi tog det väldigt lungt. Vi tror som sagt att hon kommer att börja löpa vilken dag som helst nu. Så vi gör inga avancerade övningar hemma heller just nu. Vi har varit och badad flera dagar nu när det har varit så fint väder. Vilket Tyra är väldigt glad över! Det är skönt att det inte är så många andra som har börjat komma ut och bada än. Vi brukar ha en hel badgrop för oss själva och kan ha Tyra lös utan att behöva vara rädda för att hon ska springa iväg.

Vi går inte någon agilitykurs, men Tyra älskar agilityhinder och idag skulle vi faktiskt lära in kommandot "hopp" vilket Tyra redan kan!

945880_10151455958267157_1284888070_n


3 maj 2013

2013-05-03 20:11 | 0 kommentarer

Idag var det andra gången som Tyra badade i år. Vi satte på hennes flytväst eftersom det nu kunde bli att hon skulle kunna hoppa ut från en brygga. Hon är inte superförtjust i att få flytvästen påsatt men sen när den väl är på så bryr hon sig inte om den. Väl hemma sen bar hon den glatt i handtaget och var superstolt. Så vi får väl se hur hon reagerar nästa gång vi packar ner flytvästen när vi ska iväg och bada.

DSC_0082

923026_10151448520807157_144812994_n

5261_10151448520977157_1042346895_n


2 maj 2013

2013-05-02 21:29 | 0 kommentarer

Ikväll var det jaktträning igen med FRK Bergslagen. Det blev markeringar och linjetag. Vi har övat markeringar hela veckan och de börjar sitta riktigt bra. Video Men när det är ute på en åker och det finns annat som är mer intressant än en dummy så är det svårt för Tyra att göra det hon ska.

Vi tror även att hon är på väg att börja löpa för hon börjar bli lite ofokuserad och gör saker hon inte brukar göra när vi övar med henne. Hon har även en kullsyster som löper just nu så det är rätt stor chans att hon är på gång. Men vi hoppas att hon kan vänta någon vecka iom att vi har några tillfällen kvar på vardagslydnad 2.

472508_10151447110207157_261025427_o

Blogghistorik

«maj 2013»
måntisonstorfrelörsön
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Senaste inlägg
6 april 2020
3 april 2019
13 mars 2019
12 februari 2019
7 februari 2019
21 januari 2019
21 juli 2018
17 juni 2018
13 juni 2018
30 april 2018

Senast kommenterade
30 april 2018
6 april 2018
6 januari 2016
15 juni 2014
25 maj 2014
2 maj 2014
17 maj 2014
10 maj 2014
5 mars 2014
28 februari

Arkiv
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2012