Blogginlägg

29 juni 2013

2013-06-29 17:21 | 0 kommentarer

Idag cyklade jag och Tyra ner på stan. Eller hon åkte i sin älskade cykelkärra. Hon ville verkligen inte hoppa ur den när vi kom fram. Det är festival på stan men vi skulle möta upp min syster för att äta glass och gå in i en butik eller två. Så vi var inte mitt i folkvimlet. Tyra skötte sig väldigt fint och var lugn och antingen satt sig eller la sig ner medan vi gjorde det vi skulle göra. Hon blir inte alls uppstressad av stora folksamlingar. Då är det nog jag som blir det mer än vad hon blir. Fördelen när man går på stan med en relativt stor hund (vanliga människor tycker att Tyra räknas som en stor hund) så flyttar människor på sig utan att man behöver säga "ursäkta" eller tränga sig fram. Det tycker jag är skönt eftersom jag själv har svårt för mycket folk och även att ta plats och säga "ursäkta" när man vill att människor ska flytta på sig. Så idag har Tyra varit något av en terapihund för mig också för att hon har en lugnande effekt på mig när jag blir stressad.

 

1016125_10151547136547157_827951226_n

 

 

1045149_10151547308257157_1137133906_n


26 juni 2013

2013-06-26 19:24 | 2 kommentarer

Jag har inte varit på humör för att träna på flera dagar. Även fast träningen går bättre än någonsin. Men det kan ju vara bra att få en paus ifrån det, både för mig och Tyra.

Idag tog vi en sväng ner på stan och jag hittade fyra orangea koner billigt. Jag har i några veckor funderat på var man kan köpa det för att jag har tänk att det kan underlätta när man tränar dirigering, stanna-signal osv. Så småningom kommer vi att börja öva på 'vidare ut' och då brukar man använda sig av den så kallade 'klockan'. Konerna kan hjälpa oss med det.

Det jag ville få Tyra att förstå är att jag bestämmer när hon får gå till en kon och till vilken. Den kon hon sedan blir skickad till har godisbitar vid sig. Det lärde hon sig väldigt snabbt. Här är en video.

1040678_10151541865837157_381288763_o


19 juni 2013

2013-06-19 20:49 | 1 kommentarer

Idag övade jag och Tyra fotgående med externbelöning. Det gick väldigt bra, men i och med att jag använde blodpudding att lägga i skålen så blev mina fingrar kladdiga och hon följde dem iallafall. Men jag ska fortsätta jobba med externbelöning på just jaktfoten för att få bort fixeringen vid mina händer.

Vi gick en långpromenad tillsammans med Nemo, en rottweiler som jag rastar under några veckor. Det gick superbra och Tyra behöver öva på att gå tillsammans med andra hundar. Hon har en förmåga att börja slicka andra hundar för mycket i mungiporna och de tröttnar på henne ganska snabbt. Men promenaden gick helt över förväntan!

Efter promenaden åkte vi och badade igen. Det var så varmt på promenaden så Tyra lär ha varit nöjd med att få svalka sig ett tag och få leka lite med andra hundar.

På kvällen gick vi ut och övade lite till. Då började vi med en ny idé jag kom på idag. (se bild)

Inkallning - stanna-signal - dirigering - närsökssignal

Jag sätter Tyra, ställer en skål snett framför henne, jag går och ställer mig mittemot henne så att skålen blir snett mittemot mig också, sen kallar jag på henne, stannar henne när hon är i nivå med skålen och dirigerar ut henne när hon är nära så visslar jag närsökssignal. Det gick väldigt bra!

Ville även prova att göra detta i den stigen som är klippt upp på kullen som vi var på igår. Ställde skålen lite in i det högra gräset och gjorde en tydlig märkning om var jag skulle behöva stanna henne. Tyvärr var Tyra inte helt med på noterna för att hon stannade inte när jag visslade stanna-signal utan gick på eget bevåg fram till skålen och tog sin krovbit. Provade på olika sätt att få det att fungera med lyckades inte helt. Det är ju bra att hon kör på och visar att hon har självförtroende för det hon gör, men hon måste lyssna på våra signaler. Men det är bara att backa några steg och köra på gräsmattan igen. Hon tycker även att det är fel att bli skickad på ett 'ut' när det inte finns någon dummy rakt framför henne. Det är lättare att skicka henne mittemot sig. Att ge henne någon form av inkallning och sedan stanna henne. Det konstiga är att hon tidigare inte har tyckt om att man stannar henne vid en inkallning. Men eftersom att hon i de fall man har skålen med godis/dummyn tydligt utställd är hon okej med att bli stannad. Men det var ju lite det som var tanken också. Att hon ska kunna bli stannad på en inkallning och sedan få ett närsök eller en dirigering. Jag tror att jag får ställa mig högst upp på kullen och stanna henne när hon är några meter ifrån mig och då dirigera ut henne i det högra gräset.

Här är en video från dagens träning.


18 juni 2013

2013-06-18 13:42 | 0 kommentarer

Jag hade bestämt mig för att introducera närsökssignalen för Tyra den här veckan. Eftersom alla andra bitar går så bra i jaktträningen kände jag att det var dags. Jag har tagit tips från boken Apportering till vardag och fest och började med att sätta henne på 'sitt' - 'sitt kvar' och sedan lägga ut några korvbitar på hennes högra sida ca 2 dm ifrån henne. Sedan backade jag så att jag stod mittemot henne. Jag visade med högerhand en cirkelrörelse och sa samtidigt 'sök'. Så fort man säger 'sök' till Tyra sätter hon igång nosen. Tanken med närsökssignalen är att den ska 'slå igång' nosen. Så det är stor födel att hunden redan kan 'sök'. Efter två gånger så började jag vissla den rullande närsökssignalen samtidigt som hon nosade och tuggade. Det gjorde jag tre gånger och efter det så övade vi på andra saker så som jaktfot, linjetag och stanna-signal. Efter en stund återgick vi till övningen och jag satt henne och började sedan vissla närsökssignalen samtidigt som jag gjorde cirkelrörelse med den handen som motsvarar den sidan om Tyra som korvbitarna låg på. Jag varierade med hennes högra och vänstra sida. Efter vi gjort det två gånger kom jag på att jag kan ju sätta henne med hjälp av stanna-signalen, för det är ju så serien kommer att se ut i slutänden. Så hon gick runt, jag blåste stanna-signal och höjde upp en tydlig stanna-hand. När hon satt sig fick hon beröm och sedan en korvbit. Medan jag var framme hos henne och gjorde det la jag ut några korvbitar på hennes sida och backade sedan några steg för att sedan blåsa närsökssignal och göra den cirkulära rörelsen med handen igen. Så här blev det: video

Eftersom det fungerade så bra med att stanna henne först så kommer jag fortsätta med det. Det blir ju även tydligare för Tyra och roligare när hon inser att hon får söka snabbt efter att hon har satt sig, vilket är något hon älskar att göra.

Igår kväll var vi ute och övade lite med att sätta ihop 'ut', 'stanna-signal' och 'dirigering' igen. Vi insåg att vi måste öva hårdare på varje moment separat och speciellt på linjetagen. Hon ska veta att när vi skickar henne på ett 'ut' så är det rakt fram och hon ska lita på att vi dirigerar henne rätt och att hon kommer in med något tillslut, för det är ju det som är hennes uppgift som retriever. Tyra är en retriever som jobbar tills hon hittar det vi har bett henne om.

Så idag övade jag på jaktfot, linjetag, stanna-signal, närsökssignal och markeringar.

Jag hittade en kulle med högt gräs där det var klippt en stig rakt upp. Perfekt för att öva linjetag och även för dirigering. Jag började med att öva in stanna-signalen och linjetaget separat för att sedan prova om det var lättare för henne att bli skickad på ett 'ut' på en rak stig. Jag hade lagt ut en dummy ca 1 meter höger ut från stigen. Skickade henne på 'ut' blåste stanna-signal när hon var i höjd med dummyn, men då sprang hon bara vidare och kom sedan ner igen och gick in och tog dummyn ute i det höga gräset. Så hon gjorde ju sin uppgift, men inte helt rätt. Men jag var lika glad när hon kom in med dummyn till mig, för det är ju vad det ska gå ut på. Men det är vi som måste lägga om hur vi övar in momenten så att det blir tydligare för Tyra.

1015585_10151527904977157_341229471_o


16 juni 2013

2013-06-16 22:15 | 0 kommentarer

Idag började vi dagen med att träna lite jaktfot. Det gick riktigt bra. Provade med att sätta Tyra, gå ifrån henne och sedan stanna, så att jag hade ryggen mot henne och sedan säga 'fot'. Hon kom in på min vänstra sida och satte sig. Precis som hon ska göra. Hon vet nu vad kommandot betyder men hon måste fortfarande ibland bli korrigerad med att sätta sig lite längre fram. Vi har några idéer på hur vi ska rätta till det.

På eftermiddagen åkte jag och Tyra buss till min storasyster. Vi satte oss längst bak och jag satt mig närmast fönstret. Tyra verkade krångla lite och jag trodde hon ville ut i mittgången. Men hon ville bara lägga sig tillrätta så att hon hade koll på allt. Sen låg hon så nästan hela resan.

På kvällen gick vi ut och övade linjetag, dirigering och stanna-signal. Det var första gången vi övade dolda dirigeringar. Tyra tyckte att det var jättebusigt att hon var tvungen att söka lite i högt gräs när hon hade blivit dirigerad. Vi har övat mycket på både markeringar och dolda markeringar den här veckan. Så det vet jag att hon klarar av.

Sen kände jag att jag ville testa att sätta ihop ut-stanna-dirigering. Vi började med att göra ett linjetag först och ställa dummyn där hon sen skulle bli stannad, så att hon skulle förstå vad hon skulle sikta på. Så här blev det: video

965908_10151524306677157_2097458547_o


13 juni 2013

2013-06-13 19:58 | 2 kommentarer

Vi är nyss hemkomna från jaktträning med FRK. Det gick superbra! Hon var lika snabb och fokuserad vid markeringarna som hon är när vi tränar själva hemma. Tycker det är fascinerande att se hur hundarna jobbar och att de kommer in till rätt förare sen när de har hittat dummyn. Tyra får ju knappt hälsa på de andra flattarna. Det är ju skola och då ska man ju hålla sig till sitt ekipage. Vi behövde detta för att känna oss ännu säkrare inför Flatmästerskapet i sugusti.

Fick idag mitt antagningsbesked från en hundskötarutbildning som jag har sökt. Jag kom in! :) Det är en kurs på halvfart under ett år. Efter att man har gått den kursen får man starta ett eget hunddagis eller hundpensionat. Jag vill i framtiden utbilda mig till assistanshundsinstruktör, så det här är en bra start.

968874_10151498365072157_1781001127_n


11 juni 2013

2013-06-12 00:00 | 0 kommentarer

De senaste dagarna har inneburit mycket jaktträning för Tyra. Eftersom hon är anmäld till Flatmästerskapet i augusti så blir det många olika moment att öva in. På fredag kommer jag gå på ett möte där jag kommer få svar på alla mina frågor om exakt vilka moment som ingår i UKL som Tyra kommer tävla i. Som jag har förstått är inte vissa moment med där så som dirigering och stanna-signal. Men eftersom jag i framtiden kommer vilja tävla med henne på högre nivå så är det lika bra att öva in dem. Så det vi övar mest på just nu är svårare markeringar, stanna-signal och jaktfot. Allt går väldigt bra och jag har gjort en video med stanna-signal, markering och linjetag. Klicka här

Jag kommer börja öva in närsök så fort som stanna-signalen helt sitter. Så det blir nog i nästa vecka om hon fortsätter vara så duktig som hon är nu.

1001798_10151512386822157_671418139_n


7 juni 2013

2013-06-07 21:31 | 0 kommentarer

Nu är Tyra anmäld till Flatmästerskapet 2013 som är 10-11 augusti i Västerås! Känns riktigt bra. Vi har precis varit ute och övat lite svårare markeringar och även dolda markeringar. Hon har verligen fått upp farten både när vi skickar henne och när hon kommer tillbaka. Hennes avlämningar är bestämda men inte för på, hon vet att dummyn måste ligga fint i handen innan hon får belöning för avlämningen. Det är något vi har jobbat stenhårt med de senaste veckorna. Hon har verkligen fått upp intresse för sina dummiesar och det som krävdes var att vi inte var så strikta med dem. Nu är hon som vilken annan retriever som vill bära dem så fort hon ser dem. Så jag känner mig säker på att tävlingen kommer gå relativt bra.

Jag kommer även fortsätta att öva in stanna-signal och dirigering. Även om det inte verkar vara något som ingår i UKL (unghundsklassen). Jag vill även att jaktfoten ska sitta än bättre än vad den gör idag. Tyra halkar lätt bakom en både vid gång och vid sättande när vi stannar. Klossen klarar hon superfint. Så det lär inte bli några problem med att få till en bättre jaktfot. Något vi måste börja öva in är närsökssignal. Jag vet att det finns bra övningar för det i boken Apportering till vardag och fest.

249049_10151509785442157_532868036_n


4 juni 2013

2013-06-04 22:31 | 0 kommentarer

Just nu har jag en hel del funderingar. Jag vill verkligen anmäla Tyra till Flatmästerskapet i augusti men blir lite osäker på vad det är hon behöver kunna. Kommer anmäla henne i UKL. Men det känns som att vi borde klara av det med tanke på vad Tyra kan redan idag.

Har äntligen fått henne att tycka att dummiesar är roliga. Jag insåg att jag och min sambo har varit alldeles för tråkiga och strikta när vi håller på med dem. Så häromdagen när jag och Tyra var och badade bestämde jag mig för att göra dem busigare. Jag kastade iväg en, snurrade den och lät henne få ta den mycket mer än vanligt. Sen körde vi linjetag, markeringar och sök. Det gick alldeles strålande! Och det har det gjort även de gånger efter. Så det känns väldigt bra.

Har även en fundering på att skaffa ett kyltäcke till Tyra. Hon blir lätt väldigt varm när det är varmt ute. Har hittat ett täcke från Hööks som jag funderar på. Om du har någon erfarenhet får du gärna skriva i kommentarsfältet.

Det går framåt med klossen! Video

968874_10151498365072157_1781001127_n

Blogghistorik

«juni 2013»
måntisonstorfrelörsön
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste inlägg
6 april 2020
3 april 2019
13 mars 2019
12 februari 2019
7 februari 2019
21 januari 2019
21 juli 2018
17 juni 2018
13 juni 2018
30 april 2018

Senast kommenterade
30 april 2018
6 april 2018
6 januari 2016
15 juni 2014
25 maj 2014
2 maj 2014
17 maj 2014
10 maj 2014
5 mars 2014
28 februari

Arkiv
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2012